Daisypath - Anniversary

Thursday, March 31, 2011

(@_@)

assalamualaikum..

amaran: jangan baca kerana post ini bersifat emosional... penulis tak bertanggungjawab dengan kesan yang anda terima selepas baca..



program dalam laptop untuk buat thesis not responding...sabar....
nota yg perlu dibaca untuk test jumaat ini... sabar.... baca perlahan-lahan...
exam kurang sebulan lagi, tak studi apa-apa lagi.... sabar... settlekan thesis dan test ni dulu...

dalam keadaan seperti ini, memang tiada siapa yang dapat tolong sebab masing-masing ada tanggungjawab dan masalah yang sama... 
di sini, kekuatan fizikal dan mental diri sangat kritikal..
dan ia pula kadang-kadang kurang dalam diri saya...
bila masa kuat, saya boleh deal dengan tekanan..
bila masa kekuatan itu tiada, huh.... semua kerja akan dibiarkan sebentar dan kemuadian dibuat ikut kemampuan....

baru saya faham mengapa pelajar final year tidak sabar nak tamatkan pengajian...

Monday, March 28, 2011

Countdown....

assalamualaikum...


exam: 20 April - ?? Mei 2011 (tak ingat)
hantar thesis: 13 April 2011


pheeww.... masa tinggal lagi kurang sebulan...
banyak lagi yang tak settle terutamanya thesis...
bila nak buat thesis, terfikir pasal test dan exam..
bila nak studi, terfikir pasal thesis...
pada masa yang sama, mahu bergembira bersama kawan-kawan...


inilah realiti
kehidupan pada semester akhir...


cuba sampai saat terakhir...
selagi badan masih kuat...
otak tak penat...
mata tak mengantuk...
kalau mengantuk tidurlah...
sebelum semua sistem shut down..
hahaha....
insyaAllah... semoga dipermudahkan...


p/s: sebab tu bulan ni paling banyak post.... kalau tak stress, tak buat post... (^_^)v


petikan puisi "Perawan" karya Pyan Habib... takde kaitan dengan post ni dan takde kaitan dengan diri saya.. cuma tertarik dengan gaya bahasanya.... Pyan Habib adalah sasterawan yang seangkatan dengan A. Samad Said cuma beliau tidaklah begitu popular tetapi ada ramai peminat... saya mula mengenali nama ini dalam buku komik "Mat Som" karya Datuk Lat.. ada watak Pyan Habib di dalamnya... 


Sunday, March 27, 2011

...

assalamualaikum....

(Kenalan, PS 5: focused on both variation effect of picture and typing; together with combination of 5 picture, first: the background (the scenery of sunset), second: the blue sky with birds, third: the piano (with eraser effect), forth: the children, fifth: the blue lines (with eraser and tone effect); typing is combination of two colours, green and orange with tone effect)

ia hanya tinggal beberapa hari lagi... hohoho...

-PS 5-

Saturday, March 26, 2011

Tidak Betul

assalamualaikum...


amaran: post kali ini lebih untuk diri saya sendiri.. minta maaf sebab mungkin tiada manfaat untuk pelawat.. terima kasih..


sik lama gik, akan sampei ke penamatnya....
kali pertengahan bulan depan...
akan pegi jalan masing-masing...
sik dapat temu gik kelak...
kenak tok, cuma nangga jak dari jauh..
mala juak...
kedak tok jak...
mauk kelakar ngan nya...
tapi sik kali...
hariya ada puloh tulis atas kain...
nya sik tahu...
camyalah...
kakya... hmm... entah la....


******
hari tok kamek rancang mauk muloh thesis..
kenak mikik gik...
sebabnya sikde kawalan (control)...

tapi sik boleh muloh...
sikde gik filenya..

terpaksa muloh minggu depan kelak..
stress...
ramei teman kamek stress juak...
gik 18 hari kenak berik full report....

nang kamek mun stress, ngan kepak..
terus rasa sikde rasa mauk puloh..
rileks jak....
sampei semangat ya datang ngan nait...
kakya jadi normal...
sik tahu bila...
partner, iboh biarkan kamek....
nunggu kamek... huhu...
puloh sama-sama!!

pilihanraya negeri Sarawak sudah hampir... jadi, perlu fleksible.... hehe... cuma nak belajar dan mempraktikkan saja... (^_^)

Thursday, March 24, 2011

Lan Kelakar Sarawak!! \(^_^)/

assalamualaikum...

tiba-tiba jak malam tok kamek mauk belajar kelakar sarawak... kamek tek cari website dan blog nok ada kelakar sarawak... banyak juak nok kamek boleh belajar dari sitok... 

kamek cuba kelakar sikit-sikit jak.. sik pandei sangat... cuba-cuba jak... 

kamek rasa seronok belajar kelakar sarawak tok.. hahaha.... nang susah sikit tapi kamek sik peduli.... best juak tahu benda2 baru tok... tapi, kamek sik pandei sangat mauk kelakar sarawak tok.... baru belajar-belajar dirik jak...

sik apa.... praktice make perfect.... tapi kamek sik boleh praktis padah sebab sik ada orang nok mauk dan boleh kelakar sarawak...  sidak bukan dari sarawak.... kamek cuma dapat praktis tulis jak... contohnya kedak dalam blog tok.... hehe... kamek juak boleh baca dari blog-blog dalam internet tok.. 

kitak orang faham sik apa nok kamek tulis tok? hahaha.... sikboh risau... kamek boleh tulis maksudnya.... 

lan = jom
jak = saja
tok = ini
kamek = saya
mauk = mahu
kelakar = cakap
tek = tadi
nok = yang
sitok = sini
kinektok = sekarang
nang = memang
dirik = sendiri
padah = cakap
sidak = mereka
kedak = macam
kitak = awak
sikboh = jangan

aok... sampai sitok jak ya.... hehe.. maaf mun ada silap kelakar sarawak tok... kamek cuba baiki gik ... hari ini hari pertama kamek cuba... hehe... mak seh!! \(^_^)/

p/s: hari ini = dalam kelakar sarawak apa ya??? hmmm... (-.-)??

Monday, March 21, 2011

Lagu Kebebasan

assalamualaikum...


(Freedom, PS 5: only focused on effect of picture; combination of 7 pictures, first: the background, second: people on horse (with feather effect), others: the five pictures of people revolution)


Lagu kebebasan ini adalah untuk perjuangan rakyat yang ditindas oleh pemerintah yang zalim dan hanya memikirkan perut keluarga dan kroni sahaja... mereka cintakan kuasa dan kekayaan dari darah rakyat sendiri... 


Palestin... terus menentang Israel...
Tunisia... si zalim telah lari dengan harta-harta rakyat...
Mesir.... si rakus telah tumbang dengan jalan raya rakyat, bukan dengan pilihan raya yang menipu...
Libya... si degil masih tetap untuk berada di tampuk kekuasaan walaupun rakyat telah tolak... lalu syaitan dunia, US telah campur tangan dengan menghantar "bantuan" ketenteraan.. apa yang mereka mahukan, hanyalah MINYAK...
Yemen... rakyat terus berdemonstrasi....
Bahrain... tentera Saudi diarahkan masuk mengekang para demonstran...  


benar, rakyat yang ditindas bukan pemberontak, bukan penderhaka, mereka sayangkan negara dan hanya mahukan hak dan keadilan untuk mereka... 


"Wahai orang-orang yang beriman! taatilah Allah dan taatilah rasul, dan Ulil Amri (pemegang kuasa) di antara kamu. Kemudian jika kamu berbeza pendapat mengenai sesuatu, maka kembalikanlah kepada Allah (al-Quran) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu beriman kepada Allah dan hari kemudian.yang demikian itu, lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya"
 (4:59)


'Wajib bagi bagi seorang muslim untuk mendengar dan taat kepada (penguasa) dalam perkara yang ia senangi dan ia benci kecuali apabila diperintah berbuat maksiat. Apabila penguasa melakukan maksiat maka tidak perlu didengari dan ditaati'. 
(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)


Sabda Rasulullah: " Tidak ada ketaatan kepada makhluk di dalam perkara maksiat"
 (Hadis Riwayat Bukhari)


maka, rakyat boleh menolak pemerintah tersebut. 
lawan dengan mulut, ditutup dengan hukuman menggerunkan
lawan dengan pena, ditakutkan dengan undang-undang yang mengarut
lawan dengan pilihanraya, dinafikan undi dan penipuan berleluasa termasuklah undi pos
lalu, mereka pilih untuk lawan ke jalan raya sebab mereka telah ditindas lebih 20 tahun...


baru 20 tahun dah tak tahan ditindas, ditipu, diperbodohkan... dan mereka bangkit menolak kezaliman..
ada yang hampir setengah abad boleh duduk diam, rela ditipu dan diperbodohkan sampai akhir...


sama-samalah kita doa supaya kezaliman dan kekejaman dunia ini dihapuskan dan digantikan dengan pemerintahan yang lebih baik, adil, dan berintegriti...semoga Allah membantu kita semua, manusia di dunia ini dari kerakusan pemimpin-pemimpin zalim yang berhati kering... bangkitlah dengan kesedaran Islam kerana Allah!


wallahu'alam...



Saturday, March 19, 2011

Ku Menjauh...

assalamualaikum...


idea telah ditiru dari blog kawan saya... haha.. maaflah.... cuma tertarik dengan lagunya yang sungguh mendalam maksudnya.... terima kasih ye.. (^_^)

-PS5-

Friday, March 18, 2011

Ucapan Terbaik

assalamualaikum...

insyaAllah, semester ini merupakan semester terakhir saya dalam kursus yang diambil setelah hampir 4 tahun. bila dah nak akhir-akhir ni mesti nak dapat yang terbaik... tak kira dalam peperiksaan, aktiviti-aktiviti bersama kawan-kawan, dan juga kehidupan sebagai seorang pelajar...


dulu, masa nak PMR atau SPM (exam yang besar-besar), mesti dapat ucapan motivasi dari kawan-kawan, guru-guru atau saudara mara. "goodluck", "all the best", "buat yang terbaik" dan macam-macam lagi...

masa nak PMR, saya siap beli kad ucapan sendiri dan bagi kepada guru saya untuk tulis kata-kata semangat di dalamnya untuk saya.. bila nak pergi exam, saya akan baca kad itu... kononya untuk pembakar semangat.... kelakar, perangai macam budak-budak... kad itu ada lagi dalam simpanan saya sekarang... di dalam kotak... 

nasib baik masa SPM saya tak buat perangai pelik macam tu... huhu... dah besar kan.... 

saya ingat lagi, saya pernah dapat ucapan selamat semasa nak exam PMR atau SPM (saya pun tak ingat mana satu...) dari seorang kenalan yang hanya kenal nama, tak pernah kawan dengannya dan tak pernah bercakap dengannya.. haa, nasib baik saya tahu kewujudannya.. ucapan tu tak disampaikan secara direct tapi melalui adik saya... saya pun pelik gak sebab tak pernah kawan.. tapi tak kisah lah..... gembira pun ada sebab ada juga yang sedar kewujudan saya.... siapalah saya di sekolah pada masa tu.... 

saya pun pernah ucapkan "goodluck" juga padanya.... secara direct.... (tak tahu la kenapa saya berani sangat masa tu.. huh..) 

di kampus juga camtu.. saya pernah buat kad untuk semua buddies saya sempena exam... kad itu dibuat sendiri, dilukis dan ditulis sendiri sebanyak 3 salinan, sebab buddy saya ada 3... bukan apa, lagi puas hati kalau buat dengan tangan sendiri... lagi pun hanya guna kertas tebal yang murah... cuma penat dan makan masa sedikit.... tapi terbaik!!


nak buat kad banyak-banyak untuk kawan-kawan pun tak larat.. jadi untuk mereka, cuma hantar sms saja... sms yang penuh dengan kata-kata semangat dan harapan dan permohonan maaf.. bila dapat bentuk mesej yang sama, dah tahu dah.. ni mesti copy paste mesej... hehehe...

sekarang ini, sudah ada facebook... jadi tradisi sms tu telah berkurang.... ucapan dihantar melalui facebook.. percuma, mudah dan cepat.... nak tambah lagi menarik, letakkan gambar yang kita editkan sendiri... 

cuma saya lebih suka dapat kad, kad yang kertas, bukan yang dalam komputer.... huhu.. lagi-lagi kalau pemberi tu sendiri yang buat kad itu, lagi bermakna... 

jelasnya, ucapan semangat itu seakan-akan penting bila nak hadapi exam... tapi pokok pangkalnya adalah betapa indahnya hubungan baik sesama manusia sampai yang malas jadi rajin, yang tidak bersemangat jadi lebih bermotivasi, yang lewa jadi lebih serius...

itulah tujuan ucapan... untuk merayakan kehidupan.... ia juga suatu bentuk doa kepada kenalan kita itu... untuk kita takkan rasa keseorangan sebab ada orang-orang di sekeliling kita yang sedia bersama kita dengan memberi sokongan....

...terutama sekali ibu bapa kita...


'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkanlah dosa-dosa kedua orang tuaku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkanlah mereka, murahkanlah rezeki mereka, panjangkanlah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn'


Sunday, March 13, 2011

Tertekan...

assalamualaikum...


(heh.... tertekan...)

esok ada test petang, jam 5-6.30pm... 
paginya ada kelas dari pukul 9am-4pm... aiyaakk!!!

hari rabu, 16 Mac 2011, ada interview SPA...
nak buat persediaan yang masih berbaki lagi....
resume, sijil, surat-surat.... 
nak kena tahu organisasi KKM...
kemungkinan mereka kaan tanya soalan klinikal... aiiii....
lepas tu, 
kena ikuti isu semasa dalam dan luar negara...
selama ni cuma baca web/ berita online/ blog yang diminati dan berkaitan saja..
tapi sekarang kena bertambah....

setiap hari, sejak minggu lepas, ada saja perkara yang membuatkan saya tak dapat nak fokus untuk test esok...

banyak lagi yang tak baca ni, kawan-kawan lain pun sama...

tadi baru settlekan hal percutian bersama kawan-kawan lepas habis final exam nanti (sebab nak cepat)..
hahaha.. macam-macam ragam manusia...

dah tak habis baca lagi, siap tulis post! maknanya, saya sudah stress... huhu...  
bila stress, perkara yang pelik dibuatnya... 
ok, sambung studi!
mudah-mudahan diberi pertolongan...

p/s-bimbang mengenai keadaan di Jepun.. ada kemungkinan untuk berlaku gempa sekali lagi dan paling risau akan berlaku perlepasan radioaktif di pusat janakuasa di Fukushima... 

pelajar Malaysia di sana.. harap kalau situasi sangat bahaya, dapat dibawa pulang segera... seperti di Mesir dulu... kawan saya di Fukuoka, Jepun ada belajar di sana.. harap dia selamat dari sebarang bencana.. walaupun jarak antara Fukushima dan Fukuoka adalah 1375km... 

semoga Allah melindungi manusia di sana dan seluruh dunia daripada bencara alam ini... amin..


~ADAKAH STRESS MENJADIKAN KITA LEBIH PRODUKTIF??? ~ saya tak pasti....

Friday, March 11, 2011

Maafkan

assalamualaikum...


-PS5-

Hilang

assalamualaikum...


Amalina, sila jadi rajin
kamu sudah final year
beberapa hari lagi nak exam
thesis kamu pun da nak hantar kurang dari sebulan lagi
kamu tak settlekan lagi thesis kamu
banyak lagi kerja-kerja yang tertangguh


takkan disebabkan beberapa perkara menjadi alasan untuk tidak semangat lagi?
jangan biarkan ia menguasai diri
kalau tak, kamu jadi LOSER!


fokuskan diri kamu
ingat ibu bapa di rumah
ingat Tuhan dan Nabi kamu
mereka akan kecewa melihat kamu mensia-siakan dirimu


bukan pointer yang tinggi yang dikejarkan
bukan title kecemerlangan yang dimahukan
tapi kejarlah pada ilmu yang diberkati
ingatlah fokus hidup, iaitu redha-Nya...
jangan sia-siakan diri
kehidupan adalah pelaburan untuk akhirat!

Thursday, March 10, 2011

Basic Rights for All

assalamualaikum...






Talk: Women's Right: What Men Should Know, What Women Don't Know
By: Sheikh Hussein Yee, Chairman of Al-Khadeem Foundation
Venue: University of Malaya
Date: 17th October 2010 (2000-2230)


Full Version is HERE


before talking about women's or men's right, we must understand the basic right, which is our rights upon Allah and Allah's right to us.
1. we have to worship towards Allah and not commit any form of syirik.
2. He promise to not punished us, blessed us, shower His with mercy upon us, give us Jannah as long we not commit syirik


7 rights that Allah given to all of us, the human's right. 
do not focus on one particular group when talk about rights. it is so-called women's right because men and women do not know the women's right as human and just ignore it.
    
1. right to life
2. right to respect each other
3. right to be earn if do work 
          -rise children and feeding them, women is allowed to ask her husband for
           money and special allowance.
          -women also have right to not ask because of the love towards the child
           and husband
4. right to work
          -if has choices to work indoor or outdoor, should choose the best.
5. right to be educated
         -seek knowledge as basic right to all men dan women muslim
         -good if men can teach women
         -the knowledge from al-Quran and sunnah should be learnt first as they
          are the pure knowledge
         -future leader comes from the mother, so it is good for mother to be
          as she can share her knowledge to the child
6. right to own property
         -what is belongs to women is hers 100%
         -not even father, brothers and husband cannot own women's property
7. right to choose 
         -future husband which is selected by parents, if not agree, strictly can
           reject. do not silent
         -husband cannot force wife to buy things or eat the things that the wife
          dislike
         eg. if you marry me, you must marry my culture. if i like spicy, you must
         like spicy!

Optimis Saja =)

assalamualaikum....




terimalah sesuatu perkara dengan redha dan sabar... (^_^)


p/s: tiba-tiba terjumpa lagu ni di YouTube, best pula.... terus ada idea utk ber'Photoshop'!!! hehe...
thesis guna komputer, memang kena banyak sabar.... hoho...

Wednesday, March 9, 2011

Yosh!!! Berusahalah....

assalamualaikum....




Berusahalah semua untuk mencapai apa yg kita tuju selama ini! gagal tak bermakna tewas tetapi kita gagal jika telah berputus asa.... binalah harapan baru setiap hari.... sesungguhnya Dia ada dengan kita.. (^_^)


-PS5-


di kala stress dan banyak kerja, semakin bersemangat membuat post-post utk blog....
 ntah apa nak jadi.... (- -")

Monday, March 7, 2011

White Flag

surrender is not about giving up... it is about letting go...

maaf, post kali ini sangat negatif...